top of page
Zoeken

Dutjes tijd... Maar hoeveel dutjes hoort mijn kind te doen?

Hoeveel dutjes heeft mijn baby en / of peuter nodig? Hoe lang zouden ze moeten zijn?

Laat ik je leven een beetje eenvoudiger maken: pak een glas van je favoriete drank en een blad papier, want dit is moet je echt weten!

Dutjes zullen voor vele ouders altijd een haat-liefdeverhouding zijn. Hoewel vele mama's fan zijn van de broodnodige pauze om het huis schoon te maken (offff bijpraten met vriendinnen & naar Grey's Anatomy te kijken), hebben ook vele ouders soms een hekel aan het niet kunnen bijwonen van een sociale functie of het vroegtijdig verlaten van het strand omdat je kleintje een dutje hoort te doen. Consistentie met dutjes is echter uitermate belangrijk, en zonder dat kunnen allerlei dingen ineens tegenvallen: meltdowns in de supermarkt, eindeloos huilen, dutjetijd-gevechten, ...

Laten we beginnen met de pasgeborenen. Hoewel baby's van 0-3 maanden oud berucht zijn om in slaap te vallen tijdens het werk (dat wil zeggen tijdens het drinken) of in de auto / wandelwagen / draagzak, moeten ze elke 60-90 minuten na de laatste keer dat ze wakker worden, slapen. JA, OM DE 1,5 UUR MAX, heeft dat lieve, kleine ukkie een dutje nodig. Dit kan oplopen tot ongeveer 4-5 dutjes gedurende de dag, en op deze leeftijd kunnen ze vrijwel overal slapen, maar het is nog steeds een fantastisch idee om je kleintje zoveel mogelijk zijn dutjes aan te bieden in zijn eigen wiegje of bedje. (Tips voor pasgeboren dutjes? Neem gerust contact op! And stay tuned voor het online programma!)


3-4 maanden oud: Hazenslaapjes die 30-45 minuten duren, zijn NORMAAL en komen op deze leeftijd vaak voor als gevolg van neurologische ontwikkelingen en fysieke ontwikkelingen. Je baby moet tijdens deze periode nog steeds minimaal 3-4 dutjes doen , ongeveer 1,5-2 uur uit elkaar, vooral als de dutjes allemaal 45 minuten of minder zijn. Tengevolge van de wakkertijd van max 2 uur kan de bedtijd wat verschuiven. Je baby inbakeren kan helpen om hem langer te leren slapen dan 30-45 minuten. (Tips voor dutjes bij kleine ukkies van 3-4 maand? Neem gerust contact op!And stay tuned voor het online programma!)


4-6 maanden oud: Je hebt de eerste 3 maanden doorgesparteld! Vanaf maand 4 zal uw baby de gevreesde regressie van vier maanden doormaken, dus het dutjes doen op deze leeftijd is bijzonder moeilijk voor sommige baby's! Afhankelijk van de lengte van de dutjes, kunnen deze baby's 3-4 dutjes per dag doen, met de laatste powernap die plaatsvindt tussen 17-18 uur. Idealiter wil je gaan voor 3-5 uur slaap overdag, waarbij het eerste en tweede dutje gemiddeld minstens een uur zijn en dan nog een powernap die ongeveer 45 minuten duurt. Als uw baby niet al in zijn bedje slaapt voor alle dutjes, is dit de ideale leeftijd om de overgang te beginnen maken. (* Merk op dat Kind & Gezin aangeeft om room sharing te doen voor minimaal 6-12 maanden, gebruik dus je mama intuïtie hier, indien je baby wakker wordt van zijn omgeving of hierdoor de slaap niet an vatten het het interessant hem in de kamer te laten slapen waar hij ook gedurende de nacht hoort te slapen) Het korte powernapje of de dutjes die minder dan 45 minuten duren, komen minder vaak voor na 5 maanden, wat leidt tot langdurige en diepere dutjes, wooohoee!!


6-9 maanden oud: Dit is de leeftijd waarop je EINDELIJK kunt vasthouden aan een klokschema, waardoor je dag beter voorspelbaar is. (Meer info over een gepast slaapschema? Neem gerust contact op of stay tuned voor het online programma! ). Het derde korte dutje (powernap rond 17u) van de dag zou moeten verdwijnen - dit is waar je zult merken dat je kleintje in toenemende mate problemen heeft met het in slaap vallen voor deze laatste powernap. Zodra je merkt dat dit gebeurt gedurende een periode van 2 weken, ga je gang en verhoog je geleidelijk zijn wakkertijden tot minstens 3 uur en laat je laatste dutje vallen. Tijdens deze overgang zal je kleintje op sommige dagen 3 dutjes nodig hebben, sommige dagen slechts 2, maar de overgang duurt slechts ongeveer 2 weken.


12-15 maanden oud: De meerderheid van de kinderdagverblijven zullen kinderen van deze leeftijd naar één dutje proberen krijgen, maar als je het kunt uitstellen of je kind tenminste de kans geeft om nog twee keer een dutje te doen in het weekend of na een grote dag, ga je gang en doe dat. Dit is de leeftijd waarop de meeste kinderen die gekende meltdowns hebben in de supermarkt, omdat het tweede dutje (eigenlijk de ochtenddut) ten onrechte een beetje te vroeg weggevallen is.


15-18 maanden oud: Het 2de dutje begint te verdwijnen, vergelijkbaar met hoe de powernap verdween toen je baby 6-9 maanden oud was. Je merkt meer dan twee weken dat het ochtenddutje korter wordt en of de namiddag dut verkort of dat je baby niet gemakkelijk in slaap kan vallen. Nu kan je langzaam overschakelen naar één dutje na de middag. Probeer dit geleidelijk aan te doen. Door het wegvallen van de ochtenddut is het aan te raden om het middag dutje een 30 minuten te vervroegen. Doe dit zo'n 5 tal dagen, ga dan gelijkdelijk aan 30 minuten omhoog om uiteindelijk tot 12u of 13u te komen om het middagdutje te starten. Dit dutje zou 2-3 uur moeten duren.


18 maanden oud-3 jaar oud: Er blijft één dutje over, meestal van 13-15 uur 's middags. Na de 3e verjaardag zul je helaas merken dat dit dutje ook begint te verdwijnen. Ik raad aan als je kind thuisblijft om 'rusttijd' in die uren nog steeds af te dwingen met stille activiteiten, of je riskeert dat ze per ongeluk in slaap vallen in de auto na een uitje, vlak voor het avondeten of een complete meltdown doen tegen etenstijd. (Meer info over een gepast slaapschema? Neem gerust contact op of stay tuned voor het online programma! )


VOLGENDE REGELS BLIJVEN ALTIJD VAN TOEPASSING:

• Dezelfde slaapomgeving wordt aangemoedigd

• Inbakeren (0-6 maanden) voor nacht- en dutjes (indien nodig)

• Comfortabele outfits voor dutjestijd

• White Noise

• Kamer is helemaal donker voor dutjes en de nacht (nachtlampje kan bij kleintje ouder dan 2 jaar)

• Maak gebruik van de wakkertijden op basis van leeftijd (Meer info over een gepast slaapschema? Neem gerust contact op of stay tuned voor het online programma! De slaapschema's zullen maart-april beschikbaar zijn, gevolgd door de bundel over dutjes. De volledige slaapcoaching programma's volgen in het najaar van 2019!)

• Wacht even voordat je de kamer waar je kleintje slaapt binnen gaat om te zien of je kleintje zichzelf eerst kan tot rust brengen als het dutje minder dan 45 minuten duurt.

• Geef steeds voeding wanneer je kleintje wakker wordt, niet voor het slapengaan (bedtijd is de uitzondering)


Good luck!

Lise


Foto's: amandasimpsonphotography.com

7.227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page