Het tutje of de fopspeen is een prachtig geruststellende tool voor pasgeboren onder de 3 maanden, die in deze wereld komen met een behoefte en een sterk instinct om te zuigen. Maar hoe de fopspeen weg laten? Wat zijn de beste methoden om zacht een baby of een peuter af te helpen van zijn tutje? Wanneer is de beste tijd? Hoe precies pak je dit aan??
Laten we in de wereld duiken van de tutjes...
Leeftijd
De best mogelijke leeftijd om een tutje af te leren is tussen 4-6 maanden en na 2,5 jaar oud. Tussen de leeftijd van 6 maand - 2.5 jaar zijn er extreme pieken in verlatingsangst, angst voor vreemden en ontwikkelingssprongen. Het wegnemen van een primair comfort- item gedurende deze tijd is niet alleen traumatisch voor de baby, maar kan er ook toe leiden dat de baby iets op zijn plek wil hebben om hem of haar te kalmeren tussen elke slaapcyclus, die elke 45 minuten wordt herhaald.
Alternatief aanbieden
Een knuffeldoekje of een klein knuffelbeertje dat 's nachts kan worden vastgehouden, kan tijdens de dag worden aangemoedigd in plaats van een tutje. Om de band te stimuleren, breng de nieuwe knuffel mee op autoritjes, plaats deze in je kleintje zijn handen tijdens tekenfilms / verhaaltjes- tijd en neem de nieuwe "vriend" op in spellen zoals Kiekeboe spelen in de kamer van je kleintje of draag hem op je hoofd en vraag je kapoen om "je te helpen het te vinden". Zorg ervoor dat de knuffel geen kleine onderdelen zoals knoopogen of mogelijke verstikkingsgevaren heeft.
Langzaam & stevig
Als je een fopspeen bij 4-6 maanden geleidelijk wilt afleren, begin dan met het introduceren van ongeveer 5 minuten knuffelen in je dut- en bedtijdroutines na de voeding, op deze moment kan je baby wel zuigen aan het tutje. Als je baby begint weg te dommelen, haal hem dan langzaam uit zijn mondje. Als de ogen van je baby openspringen en hij rondkijkt, ga je gang en stop het tutje opnieuw in zijn mondje, blijf nog even zitten en probeer het enkele minuten later opnieuw. Dit kan ook worden gedaan als je baby al in zijn wieg/bedje ligt en bijna in slaap is. Geef het een week of zo, oefening baart kunst!
Beperken tot dutjes en de nacht
Begin met het beperken van het gebruik van het tutje tot het bedje voor dutjes en de nachten. Als je peuter in overdrive gaat of overdag moet kalmeren, moedig je kleintje dan aan om even uit te rusten in een rustig hoekje of de zetel (zie blog spelen), geef hem wat extra één-op-één tijd, of vind zijn nieuwe knuffel om hem mee te kalmeren.
Tutjes-vrije tijd:
Als het beperken van de fopspeen bij dutjes / nacht een stap te veel is voor uw tutjes-liefhebbende peuter, probeer dan in plaats daarvan het gebruik gedurende de dag tot 30 minuten te beperken en dit voor zo’n 2-3 dagen, dan ga je naar 45 minuten enzovoort. Dit kan ook op de andere manier werken, je kleintje krijgt na 30 minuten, daarna 45 minuten enzovoort, zelfstandig spelen zijn tutje terug. Maak het leuk en moedig goed gedrag aan!
Talk about it
Ga met je kleine kapoen zitten en bespreek samen wanneer hij zijn tutje zal afgeven. Dit kan een speciale dag zijn, zoals het weekend of een aanstaande verjaardag, de Sint of de tutjes- fee, en beloon met een speciale uitje waarvan hij zal genieten, of dat speelgoed dat hij zou graag zou hebben.
Hopelijk kunnen jullie met deze tips aan de slag! Voor meer vragen of hulp bij slaap en slaapproblemen... Let me know!
Comments