Baby’s huilen vanaf het moment dat ze geboren worden. Het is één van de manieren waarop baby’s laten zien wat zij nodig hebben. Een baby kan gaan huilen als hij honger heeft, een vuile luier heeft, aandacht wil, pijn heeft, zich niet lekker voelt, gestrest is of gewoon moe is! Het arsenaal aan redenen voor onrust is even groot als het arsenaal aan verschillende geluiden van huilen. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat je baby wil zeggen. En heel vaak interpreteren we het gedrag van onze baby's op een 'verkeerd' manier...
Lichaamstaal van je baby leren kennen
Het is niet altijd even makkelijk te begrijpen wat je baby wil, de eerste woordjes komen vaak pas met anderhalf jaar. Soms is het voor ouders behoorlijk frustrerend een ongelukkig huilende baby te zien maar geen flauw idee te hebben wat er aan de hand is. Kwamen baby's maar met een gebruiksaanwijzing?
Maar wanneer je beter naar je baby kijkt merk je dat hij je toch een heleboel duidelijk kan maken. Met zijn lichaamstaal en met geluiden.
Deze communicatie is geen eenrichtingsverkeer. Jij reageert natuurlijk op je baby: als hij huilt pak je hem op, als hij lacht lach je terug. Je zult merken dat je baby al heel snel gaat reageren op hoe jij doet, daarom is regelmaat en herkenning voor een kleintje zo belangrijk.
Communiceren met lichaamstaal
Omdat je baby nog niet kan praten, gebruikt hij zijn gezichtje, armpjes, beentjes en stem om zich uit te drukken. Een baby verstaat jouw woorden niet, maar reageert wel op de manier of toon waarop je de woorden uitspreekt. Zo praten ouder en baby voortdurend met elkaar, zonder effectieve woorden.
De glimlach en mimiek zijn aangeboren, zelfs blinde kinderen die hun moeder nooit hebben zien glimlachen gaan na een week of 4 vanzelf lachen. En boosheid, angst, verdriet en andere gezichtsuitdrukkingen zijn ook over de hele wereld gelijk. Maar er bestaat ook lichaamstaal die wordt aangeleerd, soms al op heel jonge leeftijd. Zo leert je baby bijvoorbeeld wat het effect is van zijn gehuil of gelach en zal dit daardoor meer of juist minder gaan doen.
Universele signalen lichaamstaal baby
In alle culturen, los van de moedertaal die een kind later leert spreken, spreken alle baby’s dezelfde lichaamstaal. Wat betekenen de volgende signalen?
Gapen, roze wangen (of juist een hele bleke kleur): je kleintje is vermoeid.
Frullen aan het oortje en in de ogen wrijven zijn ook hele bekende signalen: je baby wil slapen!
Een gespannen handje met duim er in: je baby is gespannen, zich afsluit.
Ontspannen gespreide vingers: duidelijk teken dat je kleintje iets probeert te grijpen.
Handje met gestrekte en gespreide vingers, gespreide armen: hier zie je vaak dat je kleintje geschonken is. Dit is onderdeel van de Moro-reflex die kleine baby’s hebben. Zie je ook vaak bij de overgang van lichte naar diepe slaap.
Een beetje tegenstrijdig misschien, maar drukker worden: Is een teken dat je kleintje slaap nodig heeft. Vooral bij wat grotere kinderen kun je dat soms heel goed zien.
Aankijken: zolang je kapoen je aankijkt wil hij contact en spelen, kijkt je kind weg dan is het een teken dat het genoeg is geweest. Hij moet slapen.
Het handje in het mondje, kleine smakgeluidjes: Tijd om te eten.
Kleine baby’s die draaien met het hoofd (op zoek naar de borst) laten zo ook merken dat ze honger hebben.
Waarom huilt je kind? Verschillende huiltjes herkennen
Het herkennen van de verschillende manieren waarop je baby huilt is ook iets wat je in de loop van de tijd vanzelf leert. Huilen van de honger klinkt anders dan huilen van vermoeidheid of schrik. Een baby die moe is begint bijvoorbeeld zachtjes wat zeurderig te huilen (“te jengelen”). Heeft de baby pijn, dan geeft het veel scherpere, hardere kreten. Als het kind langer huilt is het steeds lastiger de oorspronkelijke oorzaak voor het huilen te achterhalen. Begint het huilen bijvoorbeeld vanwege de honger en wordt daar niet op gereageerd, omdat men de signalen gemist heeft, dan kan er ook vermoeidheid of frustratie opgetreden. Dit valt vaak voor bij het naar bed gaan. Wanneer de baby aan het jengelen is voor bedtijd en er wordt te lang gewacht met de baby naar bed te breng omdat men dit niet herkent als slaapsignaal, zal het jengelen overgaan naar voluit huilen omdat de baby oververmoeid is en wordt in slaap vallen moeilijk. Ook wordt het zeurende huilen bij het in slaap vallen, vaak geïnterpreteerd als "mijn baby wil niet slapen" terwijl het veelal betekend "mijn baby is aan het zoeken om de slaap te vinden". Je kleintje dan te veel "helpen", werkt vaak storend.
Het is dus van belang je baby te leren kennen, zodat je zijn geluidjes en huiltjes goed herkent om hierop adequaat te kunnen reageren. Wil je meer tips en achtergrond over huilen? Lees dan snel "huilen is ok"
Succes
Comments