top of page
Zoeken

Sleep Secret 3: "Slaap doet slapen!"

Start van week twee en de tip of secret van deze maandag is "slaap doet slapen".

Een echt goed uitgeruste kleine kapoen is een plezier in huis, ze zijn goed gezind, uitgerust en helemaal niet moe! Maar slaapt je kleintje niet, dan is het vaak een geheel ander verhaal.

Je hoort het wel vaker; "Hou hem maar eens goed lang op, hij zal dan wel slapen!" Maar niets is minder waar...


Anders slapen als wij...

Ik zei het reeds in een andere blog maar baby- & kinderslaap is NIET zoals volwassenslaap, het is heel anders omdat het "niet logisch is, het is biologisch." Wat betekent dat je het moet bekijken vanuit het standpunt van het kind en wat hij/zij jou wil duidelijk maken. Wanneer je jouw baby helpt slapen kunnen de handelingen die je doet voor jou misschien logisch lijken, maar deze kunnen voor je baby of kind helemaal niet zo logisch zijn. Een baby of jong kind voelt zelf niet aan wanneer hij/zij moe is, zijn/haar gedrag zal echter wel duidelijk veranderen, het is dus de taak van de ouder om je baby goed te leren kennen (Zie Sleep Secret 2: "Je kleintje begrijpen") en op de signalen van je baby adequaat te leren reageren.

Don't do it...

Dus terwijl we soms proberen om onze kleintjes langer wakker te houden 's avonds of te snel dutjes door geen de dag weg te laten wegvallen, in de hoop de baby beter te leren slapen 's nachts krijgt dit vaak het tegenovergestelde effect.

Als jouw kleintje slechte of geen dutjes doet overdag, moeite heeft met nachtrust of worstelt met beide, komt dit vaak omdat ze "slaapschuld" of "slaaptekort" hebben opgebouwd, dit vertaald zich in moeilijke en drukke baby's of kinderen. Hier denkt men vaak dat men deze baby's moet gaan entertainen omdat zij zichzelf niet kunnen amuseren maar... Dit is echter niet wat jouw baby jouw wil duidelijk maken, wat hij probeert te zeggen is, "Ik ben moe en hoor te slapen".

Slecht slapen betekent bijna altijd dat baby's of kinderen meer slaap nodig hebben en niet minder.


Niets is verloren...

Het mooie van kinderslaap is dat kinderen de slaapschuld, die ze al weken of zelfs maanden opbouwden, kunnen inhalen. Dus wanneer je met je vermoeide en vermoeiende baby gaat werken aan een slaapschema en jouw kindje helpt om een ​​betere slaper te worden, ontdekt je ineens een heel andere, blije en gelukkige baby. Slaaptraining is voor deze "slechte" slapers zeker aan te raden.


We zagen al dat slapen iets is wat je moet leren (Zie Sleep Secret 1) en de eerste stap in dit proces is, je baby leren kennen (Zie Sleep Secret 2). Hieronder vind je nog enkele tips die de slaap van je kleintje een duwtje in de rug kunnen geven:

  1. Respecteer de slaapsignalen van je baby

  2. Houd rekening met de wakkertijden van je baby

  3. Zorg voor een goede bedtijdroutine

  4. Wees consequent

  5. Geeft voldoende regelmaat (zowel in jouw handelingen overdag als in je reacties op het gedrag van je baby)

  6. Zorg voor een goede ochtendroutine

  7. Waak over de rust

  8. Werk als een team (Iedere betrokkene bij de slaap van je kleintje hoort mee te werken aan de training)

  9. Geef je baby de tijd om te wennen aan de nieuwe routine (gewenning voor de baby duurt tussen 7-10 dagen)

  10. Geef jezelf de ruimte en de tijd om jouw kleintje het slapen aan te leren. Dit zal verlopen via trail and error maar dat is niet erg! Hou het doel voor ogen!

Hopelijk kunnen jullie hiermee alweer aan de slag... Tot vrijdag!

Succes

810 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page