Hallo mammies & pappies! Ik ben terug met een nieuwe TIP vd WEEK! Onderwerpen waar ik als babyplanner/slaapcoach vaak met geconfronteerd wordt zijn reflux en koemelkeiwitallergie! Het zijn twee boosdoeners waar precies al onze baby's last van hebben, maar... Is dit wel zo? Wat is nu normaal en wanneer spreekt men van reflux en wanneer van koemelkeiwitallergie? Lees snel verder en kom het ook allemaal te weten!
Normaal huilgedrag
Alle baby's huilen, dat is helemaal niets nieuws onder de zon! Dit is normaal! Sommige baby's huilen weinig, anderen huilen veel. Soms is het wenen zacht, soms is het hard. Soms wenen baby's voor duidelijke reden en soms om ogenschijnlijk helemaal niets!
Ook bijna alle baby's hebben krampen, met een piek rond 5-8 weken! Ook dit valt onder de normale noemer. De darmen zijn nog immatuur en moeten nog volop in werking komen. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat je baby koemelkeiwitallergie heeft. Buiten deze krampen, geven ook de meeste baby's verschillende keren melk terug... En geloof het of niet... Ook dit is helemaal normaal! Het klepje ter hoogte van de maag is nog niet voldoende functioneel en laat melk heel gemakkelijk teruglopen naar de slokdarm, zeker wanneer jouw baby wat te veel gedronken heeft, zich erg kwaad maakt of plat op de rug ligt. Dit wil niet zeggen dat jouw baby reflux heeft. Hier spreekt men van gastro-oesofageale reflux, die heel normaal is voor een baby. Deze verdwijnt tegen de leeftijd van 1 jaar en heeft geen bijkomende complicaties.
Maar wanneer spreekt men dan wel van effectieve reflux of koemelkeiwitallergie??
Om dit te ontdekken zijn er verschillende mogelijkheden. De meest efficiënte en gemakkelijkste om zelf uit te voeren is... een huildagboek/huilkaart bij te houden. Soms heb je het gevoel dat jouw baby veel huilt en blijkt, als je daadwerkelijk alles even op papier zet, het nog mee te vallen. Of het kan je een inzicht geven in wanneer en dus ook waarom je baby huilt! Dit is een heel handige tool om mee te nemen naar de slaapcoach, vroedvrouw, osteopaat of pediater. Het kan helpen de oorzaak van de onrust en het huilen te achterhalen! Wens je tips voor het omgaan met krampjes? Lees de TIP vd WEEK van vorige week!
Kenmerken van reflux
Onrust en reflux zijn twee zaken die vaak door elkaar gehaald worden. Vaak denkt men aan reflux als je baby eigenlijk enkel onrust vertoont en omgekeerd. Hieronder zetten we het even op een rijtje! (Bron: Baby reflux, stephanie Lampe)
Is het nu: reflux of koemelkeiwitallergie?
Koemelkeiwitallergie is de meest gekende allergie bij jonge kinderen. Hierbij reageert je baby allergisch op het eiwit in koemelkproducten. Aangezien baby's bij de start enkel melkproducten drinken kan het dus zijn dat zij hierop allergisch reageren. Koemelkeiwit allergie is niet enkel een boosdoener bij poedermelk maar ook bij borstvoeding.
Hoe herken je nu een koemelkeiwitallergie?
Je baby huilt veel en is erg onrustig
Je baby kan uitslag hebben op zijn lijfje of rond zijn mondje
Soms is de stoelgang stinkend en slijmerig
Je baby drinkt minder goed tot slecht ondanks dat hij wel wil drinken
Op lange termijn kan de groei achterblijven
Je baby hoest vaak en kan piepende ademhaling hebben
Vaak zijn er allergieën in de familie
Je baby kan vaak last hebben van oorpijn
Ook kan je baby er moe uitzien, bleek zijn
Vaak last hebben van buikkrampen
De verschillen tussen koemelkeiwit en reflux nog even op een rijtje gezet!
Jammer genoeg zijn enkele kenmerken van koemelkeiwitallergie ook kenmerken van reflux... Echte onrustige/ontroostbare baby's blijken vaak koemelkeiwitallergie te hebben. Veel kleine kapoenen waarbij men de allergie vaststelt vermoed men ook reflex en visa versa. Refux kan het gevolg zijn van koemelkeiwit allergie en andersom! (Bron: Baby reflux, stephanie Lampe)
Nog enkele tips!
Alvorens dit onderwerp af te sluiten wil ik graag even meegeven dat het toch maar over een kleine groep van onze pasgeborenen gaat... Slechts 2-3% van alle pasgeborenen hebben een effectieve koemelkeiwitallergie. In het geval van allergie zal een aangepaste voeding het probleem dan ook snel aanpakken. Blijven de klachten aanhouden dan zal koemelkeiwitallergie niet de oorzaak zijn van de onrust.
Wat reflux betreft, heeft onderzoek aangewezen dat ongeveer 50% van de pasgeborenen tussen 0 en 3 maand wel last hebben van zure oprispingen zonder verdere complicaties (Gastro-oesofageale reflux). De effectieve refluxbaby's bedragen slechts 4,2% van alle pasgeborenen.
Dus kan ik als tip meegeven: loop niet bij 10-talle artsen de deur plat, verander geen 20x van voeding en start al zeker geen medicatie bij je kleine kapoen zonder de effectieve bevestiging van koemelkeiwitallerge of reflux.
Start met een correcte observatie van je baby aan de hand van een hulpkaart/huilkaart, bekijk samen met je slaapcoach/vroedvrouw wat de mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn en laat je door deze professionals doorverwijzen naar de juiste behandelende therapeut of arts. Indien jouw baby geen koemelkeiwitallergie of reflux heeft zal hij vaak geholpen zijn met het toepassen van rust en regelmaat, behandeling bij de osteopaat en een kalme benadering van het "probleem".
Heeft u toch nog extra vragen over dit onderwerp of wenst u samen met mij het gedrag van je baby even onder de loep te nemen? Neem gerust contact op en ik help jou en je kleine spuit graag verder!
Vele groepjes, tot een volgende TIP vd WEEK,
Lise
Comments